Gädda, halsband,  halsband och fat i glasfusing

Sammansmältning av glas = Fusing

      

  Fusing är ett ganska nytt hantverk som innebär sammansmältning av glas och det utförs vid tillverkning av bland annat smycken, fat och vägg-/fönsterdekorationer.

Johan Nyholm skär glaset och passar ihop olikfärgade bitar smycken som armband, halsband, ringar eller örhängen eller till större artiklar som fat eller vägg-/fönsterdekorationer innan de läggs i en högtemperaturugn för sammansmältning.

 Temperaturen i ugnen väljs mellan 720 grader och upp till 840 grader beroende på önskat slutresultat.

Vid 720-730 grader häftar de olika glasbitarna bara ihop och varje enskilt stycke kan ses medan de vid 830-840 grader smälter samman helt. Glas som smälter helt blir alltid 6 mm tjockt.

Glaset kräver kontroll av temperaturen genom hela processen. Hålltiden vid den högsta temperaturen har betydelse för slut-resultatet och väljs olika beroende på storleken hos föremålet. Avsvalningen har mycket stor betydelse, då en för snabb eller okontrollerad avkylning innebär att glasstycket spricker

Samtliga hängsmycken borras och förses med ring och justerbar halsrem.

Vi använder endast specialglas med kontrollerade egenskaper från Bullseye eller Spectrum.

Samtliga metalldelar som används är allergitestade och nickelfria.

ALLERGIER: Om du meddelar mig kan jag ta bort den lilla metallringen i hängsmycket och borra ett något större hål där jag knyter halsremmen.

Om du är intresserad av något kan du ringa oss direkt på tel. 0691-12220 eller skicka ett meddelande till ateljeannis@gmail.com  eller så hittar du våra produkter hos:

Stöde Form i Stöde
Skvaderboden på Norra Berget i Sundsvall